BAANBREKEND BOUWEN

Architect Rob van Leuven ziet faalkosten dalen dankzij staalframebouw

Zelfstandig architect en mede-oprichter van Archifoor Coöperatie Rob van Leuven is altijd al een voorstander geweest van industrieel bouwen. Vooral vanwege de snelheid en flexibiliteit. Dus toen een opdrachtgever in 2017 voorstelde om zijn vrijstaande woning in staalframe te laten bouwen, was Rob direct enthousiast: “Mijn opdrachtgever kende Frank van Herk van C3 Staalframebouw al uit eerdere projecten. Samen hebben we een aantal gesprekken gehad over de mogelijkheden en op basis daarvan heb ik mijn ontwerp omgezet naar staalframebouw. Zo is onze eerste samenwerking geboren.” Wij spraken Rob over zijn relatie met C3 Staalframebouw en hun innovatieve plannen voor de toekomst.

Er gaan te vaak dingen fout in het traditionele bouwproces

Rob is al langer een grote fan van industrieel bouwen als alternatief voor de manier waarop we al sinds de middeleeuwen bouwen. “Eerlijk gezegd vind ik dat er in de traditionele bouw vaak teveel geïmproviseerd moet worden met ter plaatse verwerkte materialen, zoals cement en stenen”, vertelt hij. “Voor mij als architect komt er daardoor op de bouwplaats vaak nog een hele hoop geregel bij kijken. Omdat er zoveel mensen bij betrokken zijn, kom je bijvoorbeeld muurtjes tegen die scheef staan of een trapgat dat op de verkeerde plek zit. Op zo’n moment kost het mij veel extra tijd en geld om het te corrigeren. Dus toen Frank van Herk mij vertelde over de voordelen van staalframebouw was ik meteen enthousiast.”

Dalende faalkosten dankzij staalframebouw

Rob: “Of je nu traditioneel of met staalframe bouwt, de architectuur kan er precies hetzelfde uitzien. Het voordeel zit hem voor mij vooral in het proces, de snelheid en nauwkeurigheid daarvan. Dit betekent namelijk dat de faalkosten dalen. Tijdens het ontwerpproces worden de 3D-modellen van mij, C3 Staalframebouw en de constructeur virtueel over elkaar heen gelegd om te kijken of alles klopt en past. Eventuele fouten worden er dan al uitgehaald en opgelost. Pas als alles klopt, worden de prefab-onderdelen geproduceerd. Wanneer we naar de bouwplaats gaan, past het altijd. Ik hoef als architect geen problemen meer op te lossen tijdens het bouwproces, want dat hebben we in de ontwerpfase al gedaan. Dit scheelt enorm.”

Voordelen staalframebouw

Naast de dalende faalkosten kent staalframebouw voor Rob van Leuven meer voordelen: “Alle elementen worden prefab gefabriceerd op de productielocatie van C3 Staalframebouw onder de perfecte omstandigheden. Op de bouwplaats is het alleen nog maar een kwestie van in elkaar zetten. Hierdoor ben je minder weersafhankelijk en ben je veel minder tijd kwijt op de bouwplaats. Een ander groot voordeel van staalframebouw vind ik de duurzaamheid. Duurzaamheid begint, mijns inziens, met het niet weggooien van wat er al is. Je kunt de staalframe-elementen te zijner tijd hergebruiken en als je ze uit elkaar haalt dan heb je gewoon weer staal.”

Geloven in je product is key

Inmiddels hebben Rob en Frank sinds 2017 al zo’n vijftien projecten samen gedaan. Eén van de projecten die er voor Rob uitsprong was de optopping van een medisch centrum in Heeze. Hij vertelt hierover: “De bestaande begane grond was niet berekend op een tweede verdieping. Met traditionele bouw was het realiseren van een optopping niet mogelijk geweest. Of in ieder geval veel moeilijker. Maar door het lichte gewicht en de vele andere voordelen van staalframebouw hebben we het wel kunnen realiseren. Daarnaast heeft het gebouw ook nog een hele bijzondere uitstraling gekregen. Echt een project waar ik trots op ben.”

Baanbrekend en innovatief bouwen met een betrouwbare partij

Over de samenwerking met C3 is Rob dan ook meer dan tevreden. “Direct vanaf het begin was er een klik. C3 Staalframebouw is een betrouwbare partij die écht gelooft in het product. We kijken hetzelfde tegen dingen aan en we kunnen van elkaar op aan. Afspraak is bij ons allebei afspraak, en dat werkt heel prettig samen. Tot nu toe hebben we voornamelijk particuliere projecten samen opgepakt, maar we willen dit in de toekomst ook gaan uitbreiden naar de B2B-markt. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het kijken of we seriematige bouw in staalframe kunnen realiseren”, vertelt Rob tot slot.

Start u binnenkort ook met de bouw van een woning of bedrijfspand? Laat u dan eens informeren over de voordelen van staalframebouw. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden!