Prefab

Wat is Prefabricage?

Prefabricage, ook wel bekend als ‘prefab’, verwijst naar het proces waarbij bouwcomponenten off-site worden vervaardigd, vóórdat ze naar de bouwlocatie worden getransporteerd om daar gemonteerd te worden.

Staalframe vormt de ideale basis voor prefab elementen. Het is maatvast, duurzaam, sterk, heeft een relatief laag gewicht en de profielen zijn slank. Daarbij zijn er geen mallen nodig, waardoor afwijkende vormen niet persé duurder zijn, je grote ontwerpvrijheid hebt en levertijden beperkt worden. Ook is het ongevoelig voor schimmels en ongedierte en kan je eenvoudig leidingen en doorvoeren aanbrengen.

Betaalbare (nieuw)bouw realiseer je daarom met prefab. Hoe dat komt?

Door geconditioneerde omstandigheden is de kwaliteit hoog en zijn faalkosten zeer laag. En door standaardisering en automatisering wordt bouwen meer assembleren en monteren. Zo bouw je goedkoper en heb je maximale controle over de kwaliteit. Ook worden de CO2-footprint en de stikstof-uitstoot erg beperkt.

Belangrijkste voordelen prefabricage

  • 10-20% goedkoper dan traditionele bouw, dankzij efficiëntie en tijdsbesparing
  • Aanzienlijk kortere bouwtijden, oplopend tot 30-50%
  • Duurzaam, circulair, aanpasbaar en tot 90% minder afval op de bouwplaats
  • Hoge kwaliteit, lage faalkosten
  • Zeer gunstige prijs-kwaliteit verhouding
  • Minder transportbewegingen en lichtere hulpmiddelen beperken de CO2-footprint en stikstof-uitstoot
  • Prefab gebouwen zijn vaak ontworpen met flexibiliteit in gedachten, waardoor ze in de toekomst makkelijker aan te passen of uit te breiden zijn

“Door de juiste mate van automatisering en industrialisering, is de kwaliteit constanter en kunnen we sneller én goedkoper produceren.”

– Frank van Herk, directeur/eigenaar @ C3 Staalframebouw –