BAANBREKEND BOUWEN

BouwKollektief en C3 Staalframebouw springen samen in op de krapte op de huizenmarkt

De huidige woningmarkt is oververhit en omdat extra woningaanbod uitblijft, zullen de huizenprijzen alleen maar meer stijgen. Met name starters zijn hier de dupe van. Voor hen is het bijna onmogelijk geworden om zonder geld van ouders een woning te kopen. Volgens Paul Schouten, projectmanager en oprichter van BouwKollektief, vraagt dit om andere innovatieve oplossingen. Daarom heeft hij de handen ineengeslagen met C3 Staalframebouw. Samen ontwikkelen we betaalbare woningen voor starters die zij zelf af kunnen bouwen. In dit interview vertelt Paul alles over deze unieke samenwerking.

Van aangepast bouwproces tot lagere huizenprijzen voor nieuwbouw

“Om woningen weer betaalbaar te maken, en dan met name voor starters, ben ik gaan kijken hoe en waar in het bouwproces we veranderingen konden doorvoeren”, vertelt Paul. “Met mijn achtergrond in bouwprocesleer heb ik eerst onderzocht welke bouwmethodes en partijen er zijn. Daarnaast heb ik gekeken aan welke knoppen we moeten en kunnen draaien om het mogelijk te maken én wat de kopers zelf kunnen doen om te besparen op de bouwkosten. Mijn gedachte was, en is, dat de koper veel bespaart op bouwkosten door zelf de afbouw te doen. Al vrij snel was ik er daarom van overtuigd dat de bouwmethode aangepast moest worden. Staalframebouw bleek de beste optie te zijn. Deze manier van bouwen is veel opener en sneller dan bijvoorbeeld traditionele betonbouw. Bovendien zijn er in vergelijking met andere bouwmethoden veel meer verduurzamingsopties. Dus ging ik op zoek naar een specialist in staalframebouw.”

Baanbrekend bouwen met staalframebouw

“De leverancier van het staalframe heeft mij in contact gebracht met Frank van Herk van C3 Staalframebouw”, vertelt Paul verder. “We merkten al snel dat we allebei vooruitstrevend en baanbrekend willen bouwen. We moeten ons eerste project samen nog gaan neerzetten, maar de plannen liggen klaar. Hierbij zijn wij verantwoordelijk voor de projectontwikkeling en C3 voor het bouwen van de prefab staalframe elementen. Nu nog een stuk grond vinden waarop we onze plannen mogen verwezenlijken en aan de slag kunnen met het realiseren van honderden cascowoningen voor starters!”

De voordelen van prefab staalframebouw voor kopers

De voordelen van prefabricage met staalframebouw zijn volgens Paul eindeloos. Paul: “Omdat de prefab elementen bij C3 onder geconditioneerde omstandigheden worden geëngineerd, is de kwaliteit hoog en zijn de faalkosten zeer laag. Ook is staalframebouw in mijn ogen duurzamer dan traditionele bouwmethoden, omdat er minder stikstof vrijkomt. Het bouwt sneller, het is de- en remontabel en het zorgt voor minder overlast. Een voordeel ten opzichte van andere partijen die prefabriceren, is dat bij C3 niet álles wordt geprefabriceerd. Het esthetische gedeelte van de woning wordt namelijk op de bouwplaats afgemaakt. Zo kan iedere koper alsnog zijn of haar eigen keuzes maken over de indeling, uitstraling en afwerking van de woning.”

Zelf je woning afbouwen

“Het unieke aan de samenwerking tussen C3 Staalframebouw en BouwKollektief is dat de staalframeskeletbouw die C3 toepast, het zélf afbouwen van de woningen mogelijk maakt”, besluit Paul. “Staalframebouw is een lichte en open bouwmethode waarbij een gedreven klusser de inbouw kan afmaken. Bij de meer reguliere bouwmethoden zoals beton- en blokkenbouw kan dit niet. Daarnaast vind ik de gestructureerde werkwijze en de no-nonsense mentaliteit van C3 Staalframebouw heel prettig werken. Daar houd ik ook van. Omdat C3 met een goed engineersysteem werkt en ze aan prefabricage doen, kunnen ze heel makkelijk op- en afschalen en inspelen op de vraag van de klant. Dat maakt dat C3 Staalframebouw voor mij de ideale samenwerkingspartner is voor BouwKollektief.”


Benieuwd wat C3 Staalframebouw en BouwKollektief voor uw project kunnen betekenen? Of heeft of kent u een locatie voor de BouwKollektief woningen? Neem dan gerust contact met ons op!