BAANBREKEND BOUWEN

Optimale samenwerking: C3 Staalframebouw engineert, Easy Housing produceert

Om niet afhankelijk te zijn van externe leveranciers, heeft C3 Staalframebouw sinds dit jaar een eigen engineer in het team. Een mooie stap, want hierdoor is het engineertraject flink verkort! De partner die dit mede mogelijk maakt, is producent van staalframeprofielen Easy Housing. Samen met Easy Housing heeft C3 Staalframebouw het proces van engineering tot en met productie volledig ingericht. En met succes, want inmiddels zijn er al verschillende gebouwen uitgeleverd. In dit interview vertellen Frank van Herk, directeur van C3 Staalframebouw, en Michiel van Dijk, Technical Sales Engineer bij Easy Housing, alles over de samenwerking.

Investeren in samenwerking

Beide heren spreken meer van een partnership dan een samenwerking. De bedrijven vullen elkaar dan ook perfect aan. Waar C3 Staalframebouw zoveel mogelijk in eigen hand wil houden, heeft Easy Housing er bewust voor gekozen om zich enkel te focussen op de productie van staalframeprofielen. “Easy Housing heeft ons geholpen om het proces van engineering tot aan de productiefile onder de knie te krijgen”, vertelt Frank. “Iedere leverancier produceert een ander C-profiel, wat betekent dat onze productiefiles daar precies op afgestemd moeten zijn. Daar is niet zomaar een handleiding voor, daar moet je proefstukken voor maken. Hierin heeft Easy Housing een belangrijke rol gespeeld. Ze zijn heel proactief en hebben er veel tijd in gestopt om samen met ons de productiefiles te verbeteren en deze af te stemmen op hun machines.”

“Leverancier is eigenlijk een slecht woord, we zijn meer partners”, zegt ook Michiel. “We vinden het allebei belangrijk om een vaste relatie op te bouwen en begrijpen dat je daarvoor van twee kanten moet investeren. Frank heeft wensen over hoe hij profielen wil hebben en wij hebben de machines. Dan moet je samen kijken wat er wel en niet kan. De ene keer betekent dit een aanpassing in de tekening, de andere keer een aanpassing aan de machine. Iedere aanpassing kost natuurlijk geld, maar als je op deze manier samenwerkt, kom je daar altijd uit.”

Engineertraject flink verkort

Uitgangspunt van de samenwerking is dat C3 Staalframebouw het engineertraject graag wilde verkorten. Frank: “Voorheen speelden wij vooral een controlerende rol in het engineertraject. Dat betekent dat je heel erg afhankelijk bent van leveranciers. Trajecten duurden vaak lang en we konden eigenlijk alleen vanaf de zijlijn meekijken. Daarom zijn we specifiek op zoek gegaan naar een leverancier die alleen produceert en zelf niet engineert. Die hebben we gevonden in Easy Housing. Samen hebben we het engineertraject met zo’n 75 procent verkort!”

Vakkennis staat centraal

“Onze samenwerking gaat echt over een stukje expertise”, vertelt Michiel tot slot. “Iedereen kan een machine kopen en profielen draaien, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. De eerste staalframeprofielen hebben we reeds geproduceerd en geleverd in 1992. Wij maken sindsdien onze machines zelf en hebben in de periode van 2002 tot 2018 ook huizen neergezet, dus die kennis nemen we mee. Die vakkennis zie ik ook bij Frank en het team terug. Ze weten waar ze over praten en deinzen niet terug voor een uitdaging. Als wij vragen krijgen van bijvoorbeeld een aannemer, schuif ik C3 Staalframebouw dan ook graag naar voren. Ik heb daar ook alleen nog maar positieve reacties op gekregen!”

Benieuwd wat C3 Staalframebouw en Easy Housing voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!