BAANBREKEND BOUWEN

Prefabricage op basis van staalframe heeft de toekomst

Sinds de start van ons bedrijf zijn we overtuigd van de kracht van staalframebouw. Het is namelijk toepasbaar in ieder bouwproject: van particuliere woningen tot grootzakelijke projecten. Om baanbrekend te kunnen bouwen, blijven wij continu innoveren. Eén van de ontwikkelingen waarin wij echt toekomst zien, is staalframe als basis voor prefab elementen. Daarom hebben wij vorig jaar onze eigen productielocatie geopend in Someren. In deze blog bespreken we samen met directeur en oprichter Frank van Herk vier redenen om te kiezen voor prefabricage van C3 Staalframebouw.

Seriematig bouwen met een uniek karakter

Allereerst kan je jezelf afvragen; is prefabricage geschikt voor ieder project? “Ga je iets heel unieks maken, dan is prefabricage vaak niet het antwoord. Maar op het moment dat je meer seriematig gaat bouwen dan loont prefabricage zeker”, vertelt Frank. “Het voordeel van prefabricage in staalframe is dat je, in tegenstelling tot prefabbeton, geen mallen nodig hebt om onderdelen te produceren. Daardoor ben je een stuk flexibeler en kun je eventuele aanpassingen ook makkelijker doorvoeren.”

Werken onder geconditioneerde omstandigheden

Een bouwproject op basis van een traditionele bouwmethode kan op allerlei manieren negatief beïnvloed worden door het weer. Denk aan regen, hitte en kou. Ga je in ongunstige omstandigheden bijvoorbeeld een muur metselen, dan kan de specie loskrimpen van de steen. Bij prefabricage met staalframe heb je hier geen last van. Frank: “Op onze productielocatie in Someren prefabriceren we diverse elementen en speciale producten onder geconditioneerde omstandigheden. De prefab elementen worden overdekt geproduceerd in een omgevingstemperatuur van 15/16 graden Celsius. Prefabricage komt echter niet alleen de maatvastheid, kwaliteit en afwerking ten goede, maar ook het welzijn van medewerkers. De werkhouding in een productiehal is veel beter dan op de bouw.”

Automatisering en industrialisering

Om de kwaliteit continu te optimaliseren en minder afhankelijk te zijn van mensen, zet C3 Staalframebouw voor de prefabricage steeds meer in op automatisering en industrialisering. “Door de juiste mate van automatisering en industrialisering, wordt de kwaliteit constanter en kunnen we sneller én goedkoper produceren”, legt Frank uit. “Voorbeelden hiervan zijn het automatiseren van het interne transport in de hal of het automatiseren van het zagen van uitsparingen in het element voor bijvoorbeeld ramen. Door sneller en goedkoper te produceren, houden we bouwen betaalbaar.”

CO2 footprint en de stikstofuitstoot zijn zeer beperkt

Tot slot is duurzaamheid een steeds belangrijkere reden geworden om voor prefabricage te kiezen. “De druk vanuit de overheid en milieuactivisten om de uitstoot van CO2 en stikstof te beperken heeft hierin zeker geholpen. Omdat staalframe heel licht is, is er bijvoorbeeld minder zwaar materiaal nodig om elementen op hun plek te krijgen. Daarnaast zijn er, omdat we alles in de hal produceren, minder transportbewegingen nodig en is er minder afval op de bouwlocatie om af te voeren. Bovendien is staalframe circulair, je kunt het hergebruiken. Dit alles zorgt ervoor dat de CO2-footprint en stikstofuitstoot worden beperkt”, besluit Frank.

Meer weten over staalframebouw en de opties voor prefab elementen? Bekijk dan onze ‘veelgestelde vragen’-pagina of neem direct contact met ons op.