BAANBREKEND BOUWEN

Staalframebouw is altijd een alternatief voor andere bouwmethoden

Hoewel staalframebouw niet nieuw is, merken we in de praktijk nog regelmatig dat het te weinig top of mind is. Een gemiste kans, want staalframe is eigenlijk altijd een alternatief voor bijvoorbeeld betonbouw of houtskeletbouw. Dit betekent níet dat het altijd de beste keus is, maar wel dat het meegenomen moet worden in het overwegingsproces. Neem bijvoorbeeld een appartementencomplex. De tussenwanden en vloeren zijn van beton en de voor- en achtergevels worden dichtgezet met houtskeletbouw. Daar denkt eigenlijk niemand meer over na. In deze blog geven wij u 3 redenen om dat wél te doen!

1. Staalframe is maatvast

Het gebeurt helaas nog te vaak in nieuwbouw: scheuren die ontstaan op de aansluiting tussen de houtskeletbouw en het beton. Eén van de slechte eigenschappen van hout is dat het altijd blijft werken, waardoor het risico bestaat dat het krom trekt. Met staalframe, mits goed aangebracht, gebeurt dit niet. Staalframe is maatvast en zal niet krimpen of uitzetten door temperatuurwisselingen of vocht.

2. Slankere bouw voor meer bouwvolume

Een belangrijk voordeel van staalframe is dat u slanker kunt bouwen, omdat de profielen smaller zijn dan bijvoorbeeld hout. Staal is immers een stuk sterker. In de praktijk kan dit zeker voor gebouwen met meerdere verdiepingen en rijtjeswoningen een flinke winst in binnenruimte betekenen. En hoe meer binnenruimte er gecreëerd wordt, hoe waardevoller de woning wordt. Wanneer we het hebben over verhuurbare of verkoopbare vierkante meters, betekent slanker bouwen direct meer winst!

3. Leidingwerk en doorvoeringen eenvoudig aan te brengen

Om leidingwerk en doorvoeringen in staalframe te verwerken, worden ronde sparingen met omgeslagen rand gemaakt: zogeheten trompetsparingen. Het voordeel hiervan is dat het materiaal niet verzwakt, waardoor leidingen veel gemakkelijker aan te leggen zijn door de vloerliggers heen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout. Het aanbrengen van sparingen in hout betekent dat de balk wordt verzwakt, doordat materiaal wordt weggesneden. Daarom gaan leidingen in houtskeletbouw vaak onder het hout door wat in feite extra constructiehoogte betekent. In staalframe kunnen de sparingen dicht op elkaar geplaatst worden en gaan leidingen en doorvoeringen dóór het staalframe. Hierdoor is de bouw wederom slanker en dat levert meer binnenruimte op.

Bent u een aannemer, architect of laat u binnenkort wellicht zelf een woning bouwen? Kijk dan eens verder dan de traditionele bouwmethoden en laat u informeren over bovenstaande én andere voordelen van staalframebouw. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden!