BAANBREKEND BOUWEN

Kwaliteit en ontwikkeling: de belangrijkste pijlers voor C3 Staalframebouw in 2024

Frank van Herk blikt terug op 2023, maar kijkt vooral vooruit naar de toekomst

2024. Een nieuw jaar met weer een hoop baanbrekende projecten op de planning. Van het prefabriceren van villa The Diamond House op de Bahama’s -waar we in 2023 de eerste stappen voor hebben gezet- tot optoppingen, prefab gevelelementen en herbestemmingen door heel Nederland. Een volle orderportefeuille om blij van te worden. Maar voordat we weer volledig in het werkritme van dit nieuwe bouwjaar zitten, is het ook goed om even stil te staan. Bij de mooie momenten van 2023 en de plannen voor dit jaar.

Daarom blikken we samen met Directeur/Eigenaar Frank van Herk terug op wat we het afgelopen jaar bereikt hebben. En kijken we vooruit naar 2024. Want waar ligt de focus voor C3 Staalframebouw dit jaar?

2023: focus op kwaliteit en het verder professionaliseren en automatiseren van onze organisatie en processen

KOMO-certificaathouder in de categorie Combinatie-bouwsystemen

Kwaliteit was volgens Frank één van de belangrijkste pijlers in 2023. “Een van de absolute hoogtepunten van afgelopen jaar is toch wel het feit dat C3 Staalframebouw op 5 oktober het KOMO keurmerk heeft behaald. Hiermee zijn we in de categorie Combinatie-bouwsystemen het derde bedrijf in Nederland die dit certificaat draagt”, begint Frank te vertellen.

“Het KOMO-productcertificaat is hét bewijs voor kwaliteit richting onze klanten, medewerkers en leveranciers. Al ons werk voldoet aan de eisen van zowel marktpartijen als de overheid”, legt hij uit. “Ik ben er trots op dat we dit als team hebben weten te bewerkstelligen.”

ERP-systeem speciaal voor staalframebouw: LiemarX

Maar er zijn volgens Frank nog meer hoogtepunten te benoemen. “In 2023 hebben we LiemarX, ons nieuwe ERP-systeem, in gebruik genomen. En extra functionaliteiten toegevoegd, zoals tijdregistratie en voorraadbeheer. Inmiddels kunnen we echt lezen en schrijven met het systeem en is het volledig ingebed in de organisatie. Mede dankzij de consultants van Liemar Software. Het gebruik ervan biedt ons meer inzicht, rust én structuur.”

Nieuwe website: c3staalframebouw.nl

Naast een nieuw ERP-systeem heeft de website van C3 Staalframebouw vorig jaar ook een make-over gekregen. Frank: “Wat als een kleine aanpassing begon, is inmiddels wel een hele herontwikkelde website geworden met een andere look-and-feel. Het is nu nog duidelijker wat wij doen. En wat wij voor de zakelijke en particuliere markt kunnen betekenen op het gebied van (prefab) staalframebouw. Ook vanuit mijn netwerk krijg ik erg positieve reacties op de vernieuwde website.”

PREFAB: vakbeurs voor industrieel en modulair bouwen & renoveren

“Als laatste wil ik ook nog de PREFAB vakbeurs benoemen”, zegt Frank. “Hier stonden we afgelopen oktober voor het eerst met C3 Staalframebouw. Het was een erg leuke beurs, waar we waardevolle gesprekken hebben gehad met professionals uit de bouw- en installatiesector. Ik verwacht dat hier nog wel een aantal mooie projecten uit gaan komen.”

Projecten om trots op te zijn – baanbrekend bouwen in staalframe deden we ook in 2023

Naast het verder professionaliseren en automatiseren van de organisatie, onze dienstverlening en processen, heeft C3 Staalframebouw ook weer aan baanbrekende projecten gewerkt: “Het is mooi om te zien dat de zakelijke markt (aannemers, architecten, uitvoerders, investeerders, etc.) ons steeds beter weten te vinden. Dit heeft tot mooie projecten geleid. Van optoppingen en herbestemmingen tot het prefabriceren van elementen in staalframe.”

Enkele projecten die er voor Frank uitspringen, zijn:

Twee speerpunten voor 2024: optoppingen en prefab gevelelementen

Op welke ontwikkelingen in de markt C3 Staalframebouw zich in 2024 gaat focussen? “Zoals ik vorig jaar ook al zei, is het verder professionaliseren en optimaliseren van onze dienstverlening een ongoing proces, dat zijn vruchten begint af te werpen. Zo hebben we in 2023 geïnvesteerd in een nieuwe kanteltafel voor onze productielocatie in Someren. En dat blijven we in 2024 dus ook doen. Om ons productieproces verder te automatiseren en optimaliseren. Daarnaast zijn optoppingen in staalframebouw en de productie van prefab gevelelementen voor aannemersbedrijven ook twee belangrijke speerpunten voor 2024”, aldus Frank.

“Ik merk dat de markt daar om vraagt. Onder andere door het tekort aan woningen. Met een optopping creëer je één of meerdere lagen boven op een bestaand gebouw, waardoor het bestaande gebouw niet zomaar gesloopt hoeft te worden. Optoppen bespaart dus niet alleen een hoop werk en afval, het kan ook de uitstraling van het pand en de verhuur- en/of verkoopbaarheid verbeteren. Daarnaast wordt er geen aanspraak gemaakt op schaarse bouwgrond. Daarnaast is optoppen in staalframe in acht van de tien gevallen 15-20% goedkoper dan optoppen op de traditionele manier”, legt Frank uit.

Daarnaast ziet Frank ook dat de markt steeds meer behoefte heeft aan gevelelementen in staalframe: “Of het nu om een gevelsluitend element of een dragend gevelelement gaat, wij hebben de kennis en expertise in huis om gevelelementen in alle soorten, maten en vormen te prefabriceren.

Wet op de kwaliteitsborging

Maar er zijn meer ontwikkelingen waar C3 Staalframebouw zich in de toekomst op wil focussen. Zo gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) naar verwachting vanaf 1 januari 2024 stapsgewijs in. De veranderingen uit de Wkb gelden tot en met 2028 (naar verwachting) alleen voor eenvoudige bouwwerken. Zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. “In het nieuwe jaar gaan we verder met het implementeren van deze Wkb en het aanpassen van onze processen. Zo kan de kwaliteit van ons werk beter bewaakt én gecontroleerd worden.”

Extra mankracht voor C3 Staalframebouw

Om de kwaliteit van het werk te waarborgen zijn niet alleen het KOMO-certificaat en de implementatie van de Wkb belangrijk. “Ons team van collega’s én de samenwerking met onze partners spelen daar ook een belangrijke rol in”, aldus Frank. “Door de goedgevulde orderportefeuille voor 2024, kunnen we wel wat extra mankracht gebruiken. Specialisten die onze teams versterken.” Hij vervolgt hoopvol: “We zijn met name op zoek naar een engineer, werkvoorbereider, calculator en productiemedewerkers. Al hoop ik dat een aantal van die functies al zijn ingevuld, voordat dit interview online komt.”

“Anderzijds ben ik achter de schermen ook volop bezig met het optuigen van duurzame samenwerkingsverbanden. Zodat we een nóg completer en kwalitatiever dienstenpakket kunnen aanbieden aan onze klanten. Maar daar kan ik volgend jaar pas meer over vertellen. Het belooft een mooi jaar te worden!”, besluit Frank ons gesprek.

 

Bent u een aannemer, architect of laat u binnenkort wellicht zelf een woning bouwen? Kijk dan eens verder dan de traditionele bouwmethoden en laat u informeren over staalframebouw. Bekijk onze projectpagina, om inspiratie op te doen en de mogelijkheden van staalframebouw te ontdekken. Of neem voor meer informatie contact met ons op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw? Denk dan eens aan werken met staalframe bij C3 Staalframebouw – hét antwoord op alle actuele bouwvraagstukken in de breedste zin van het woord. Onze openstaande vacatures vind je hier: https://www.c3staalframebouw.nl/vacatures/. Eigenlijk op zoek naar een stage? Bekijk onze stageplekken op stagemarkt.nl.