BAANBREKEND BOUWEN

Prefabricage op basis van staalframe: dit zijn de 12 voordelen

Een aanbouw in een week. Een stevig, duurzaam en comfortabel appartementencomplex. Of de transformatie van een historisch gebouw tot een zorgcentrum. Het kan betaalbaar en snel met (prefab) staalframebouw.

Bij prefab bouwen wordt namelijk een gedeelte van het bouwproces off-site uitgevoerd. Hierdoor hoeven de onderdelen op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar gezet te worden. Dit maakt de bouwtijd een stuk korter dan bij traditioneel bouwen. De mate van prefabricage hangt af van jouw wensen. Ons motto is: alles is mogelijk. Wij kunnen alle elementen voorzien van beplating, isolatie, kozijnen, gevelafwerking en installatievoorzieningen.

Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Door bouwelementen geprefabriceerd te laten leveren op de bouwplaats geniet je van de voordelen van prefab. Welke dat zijn? Frank van Herk deelt in deze blog de belangrijkste voordelen van prefab staalframebouw.

De voordelen van prefabricage

Staalframe vormt de ideale basis voor prefab elementen. Het is maatvast, duurzaam, sterk, heeft een relatief laag gewicht en de profielen zijn slank. Daarbij zijn er geen mallen nodig, waardoor afwijkende vormen niet persé duurder zijn, je grote ontwerpvrijheid hebt en levertijden beperkt worden. Ook is het ongevoelig voor schimmels en ongedierte en kan je eenvoudig leidingen én doorvoeren aanbrengen. Maar er zijn meer voordelen, die we hieronder aan je toelichten.

Voordeel 1: Kwaliteitscontrole

De staalframe elementen worden in de fabriek gemaakt onder gecontroleerde omstandigheden. Hierdoor is de kwaliteit van de elementen veel beter beheersbaar. Zo worden weersinvloeden uitgesloten, zijn de werkomstandigheden voor de mensen veel beter én is het gehele prefabricageproces veel beter te controleren en te beheersen. Wat resulteert in een hogere nauwkeurigheid en consistentie in vergelijking met bouwen op de bouwplaats. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van het eindproduct.

Voordeel 2: Efficiëntie en tijdsbesparing

Door prefabricage worden veel van de bouwelementen off-site (in de fabriek) voorbereid. Daarna worden ze op de bouwplaats gemonteerd. Hierdoor wordt het bouwproces aanzienlijk versneld in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Met kortere bouwtijden tot wel 30-50%.

Voordeel 3: Minder transportbewegingen

Prefab elementen worden kant en klaar aangevoerd, terwijl bij traditioneel bouwen alle bouwmaterialen afzonderlijk worden geleverd op de bouw. Bovendien gebeurt montage van prefab elementen met veel minder mensen dan bij traditioneel bouwen. Beide zaken leiden tot veel minder transportbewegingen naar de bouwlocatie.

Voordeel 4: Lagere materieelinzet

Staalframe elementen zijn laag van gewicht. Hierdoor kan je op de bouw veel lichtere kranen gebruiken dan wanneer gekozen wordt voor traditioneel bouwen. Ook de inzet van bijvoorbeeld bouwliften en gevelsteigers kan sterk gereduceerd worden, omdat de bouwtijd korter is. Ga je uit van maximaal geprefabriceerde elementen, dan kan je in veel gevallen zelfs steigerloos bouwen.

Voordeel 5: Minder afval

Prefabricage minimaliseert bouwafval op de bouwplaats met 90%. Dit komt omdat de elementen precies op maat worden gemaakt en overtollig materiaal wordt geminimaliseerd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook een aanzienlijke kostenbesparing op.

Voordeel 6: Weersinvloeden

Prefab elementen worden in een gecontroleerde omgeving gemaakt. Hierdoor hebben weersomstandigheden, zoals wind, regen en sneeuw, veel minder invloed op het bouwproces. Dit voorkomt vertragingen op de bouw én komt de kwaliteit van het bouwwerk ten goede.

Voordeel 7: Verbeterde veiligheid

Doordat een groot gedeelte van de productie off-site plaatsvindt, vermijd je bepaalde risico’s en gevaren van traditioneel bouwen. Daarnaast ben je minder afhankelijk van ter plaatse uitgevoerde activiteiten, wat het risico op ongevallen vermindert. Want door minder losse elementen hoef je minder te hijsen en heb je minder opslag nodig. Wat niet alleen de bouwplaats opruimt, maar ook een veiligere omgeving creëert.

Voordeel 8: Minder verstoringen

Bouwplaatsen kunnen aanzienlijke overlast veroorzaken voor omliggende gebieden en de omwonenden. Prefabricage in staalframe leidt tot minder zware machines, materiaalopslag en ander potentieel storende activiteiten op de bouwlocatie. Dit vermindert de geluid- en verkeersoverlast op en rond de bouwplaats. En doordat er korter gebouwd wordt, is het bouwpersoneel ook korter op de bouwplaats aanwezig.

Voordeel 9: Kostenbesparing (op lange termijn)

Ondanks dat de initiële investering in prefab elementen mogelijk hoger is, wegen de voordelen op lange termijn op tegen de opstartkosten. Kortere bouwtijden, minder inzet van materieel en transport, betere beheersing van de productiekosten, hogere kwaliteit en minder manuren zorgen namelijk voor lagere bouwkosten. Dankzij deze efficiencyslag en tijdsbesparingen kan een project op termijn 10-20% goedkoper zijn.

Voordeel 10: Flexibiliteit in ontwerpmogelijkheden

Staalframebouw maakt het mogelijk om complexe en innovatieve architectonische ontwerpen te realiseren die met traditionele bouwmethoden moeilijker of kostbaarder zouden zijn. Daarnaast biedt prefabricage in staalframe de flexibiliteit om maatwerkcomponenten te produceren die aan specifieke ontwerpeisen voldoen.

Voordeel 11: Herhaalbaarheid

Eenmaal ontwikkeld, kunnen dezelfde details worden herhaald voor andere projecten. Deze standaardisering leidt tot hogere kwaliteit en efficiency. En tot lagere kosten. Maar slim geëngineerde staalframe elementen kunnen ook herhaaldelijk gebruikt worden. Dat heet legolisering. Daarnaast is staalframe ansich her te gebruiken -en dus circulair-. Aan het eind van de levensduur kan een staalframe profiel namelijk gerecycled worden, waarbij het opnieuw tot een staalframe profiel kan worden gevormd. Recyclen zonder degradatie van de toepassing dus.

Voordeel 12: Flexibiliteit

Bij prefabricage in staalframe ben je niet afhankelijk van mallen, zoals bij traditionele bouw het geval is. Mallen zijn duur en dienen meerdere keren ingezet te worden om ze rendabel te maken. Bij prefab in staalframe hoef je dus geen aparte mallen te maken of mallen om te bouwen om afwijkende elementen te maken. Hierdoor is vrijwel elk project geschikt voor prefabricage in staalframe.

Overtuigd van de voordelen van prefab staalframebouw? En benieuwd wat wij voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Of bekijk onze projectpagina, om inspiratie op te doen en de mogelijkheden van staalframebouw te ontdekken.