BAANBREKEND BOUWEN

Baanbrekend bouwen in staalframe met engineer Rick van Herk

Baanbrekend bouwen kunnen wij niet zonder onze specialisten op kantoor, in de fabriekshal en op de bouwplaats. Daarom stellen wij graag de mensen achter C3 Staalframebouw aan u voor. We trappen af met onze engineer Rick van Herk. Na zes jaar politiehonden te hebben getraind, maakte Rick in augustus 2019 de overstap naar C3 Staalframebouw, het bedrijf van zijn vader. In dit interview vertelt Rick hoe een gemiddelde werkweek eruitziet, wat hij het meest uitdagend vindt aan zijn werk en wat volgens hem de toegevoegde waarde van C3 Staalframebouw is voor klanten.

Inhouse opgeleid tot engineer

Om niet meer afhankelijk te zijn van externe leveranciers, heeft C3 Staalframebouw samen met diverse partners Rick opgeleid tot engineer. Rick: “Ik heb eerst een aantal maanden meegewerkt met de jongens buiten. Zo heb ik veel praktijkervaring opgedaan én ben ik het product staalframe meer en meer gaan waarderen. Toen vorig jaar de wens ontstond om engineering in huis te halen, heb ik deze uitdaging met beide handen aangegrepen. De eerste stap was een stagetraject van twee maanden bij Mark Dankers (in samenwerking met Rob van Leuven) om het 3D-tekenen te leren. Vervolgens heeft C3 de software van Tekla gekocht en heb ik hiervoor een cursus gevolgd. Tot slot heeft ook onze partner Easy Housing mij geholpen om de engineering optimaal onder de knie te krijgen. Ik ben ontzettend blij dat C3 Staalframebouw mij deze kans heeft gegeven! Nu wij engineering in huis hebben gehaald, zijn wij de baas over ons eigen proces, kunnen we klantwensen makkelijker implementeren én is het engineertraject met zo’n 75 procent verkort.”

De gemiddelde werkweek van een engineer bij C3 Staalframebouw

Wanneer we Rick vragen hoe zijn gemiddelde werkweek eruitziet, vertelt hij: “Ik zit eigenlijk voornamelijk achter mijn pc om 3D-modellen te maken. Dat neemt ongeveer 90% van mijn tijd in beslag. De overige 10 procent besteed ik aan overleggen met onder andere architecten en constructeurs. Tijdens deze meetings nemen we de diverse (3D-)tekeningen onder de loep. De tekeningen van de architect, constructeur en engineer worden als het ware over elkaar heen gelegd, zodat je direct ziet waar de knelpunten liggen. Hier komt mijn praktijkervaring heel goed van pas, want ik bekijk de tekeningen ook met een praktisch oog. Zo zie ik bijvoorbeeld direct of er wel genoeg ruimte zit tussen verschillende staalonderdelen om er met de schroefmachine tussen te komen. Alle knelpunten lossen we dus al in de engineeringfase op. Hierdoor past alles precies tijdens de bouw en brengen we de faalkosten terug naar nul.”

Trots wanneer alles naadloos in elkaar past

“Het mooiste aan mijn werk vind ik dat een platte klanttekening, mede dankzij mijn inzet, buiten tot leven komt”, vertelt Rick enthousiast verder. “Het meest trots ben ik dan ook wanneer ik tijdens het bouwproces eigenlijk niets hoor en op een gegeven moment de foto’s doorgestuurd krijg dat het casco staat. Dan weet ik dat ik het goed heb gedaan en dat mijn getekende constructies ook in de praktijk naadloos in elkaar passen. Een mooi voorbeeld van een succesvol project, is een woonhuis in Noordwijkerhout. Het dak had verschillende hellingshoeken, wat het voor mij uitdagend maakte. Dankzij goed denkwerk binnen het team liepen de hellingsvlakken uiteindelijk in vloeiende lijnen in elkaar over en paste het uitstekend.”

Flexibiliteit en verkort engineertraject zijn absolute meerwaarde

“De toegevoegde waarde van C3 Staalframebouw voor onze klanten? Ik denk dat we zo flexibel zijn”, besluit Rick. “Wij kunnen en willen overal in meedenken en denken altijd in oplossingen. Ook het feit dat we in het engineeringsproces niet afhankelijk zijn van andere partijen helpt hierin mee. Hierdoor zijn we baas over ons eigen proces en de planning. Op basis van onze ervaring met staalframe en no-nonsense-mentaliteit bieden wij onze klanten de beste oplossingen.”

Benieuwd wat C3 Staalframebouw voor u kan betekenen en wat de mogelijkheden van staalframebouw zijn voor uw project? Neem dan gerust contact met ons op!