BAANBREKEND BOUWEN

C3 Staalframebouw: terugblikken en vooruitkijken met Frank van Herk

De eerste maand van het nieuwe jaar: een mooi moment om samen met onze directeur Frank van Herk terug te blikken op de hoogtepunten en uitdagingen van het afgelopen jaar. Zijn de beoogde doelen behaald, welke projecten zijn hem bijgebleven en wat zijn de plannen voor 2022? U leest het in dit interview.

Hollen of stilstaan

“2021 moet het jaar worden van verdere professionalisering en automatisering van onze organisatie en werkprocessen.” Zo eindigde Frank vorig jaar zijn terugblik op tien jaar C3 Staalframebouw. We begonnen ons gesprek daarom met de vraag of de focus afgelopen jaar daadwerkelijk op professionalisering en automatisering lag. “We hebben zeker grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet helemaal”, vertelt Frank. “Per september is er een nieuwe calculator/werkvoorbereider gestart en ook de overige medewerkers ontwikkelen zich goed, waardoor we nu een goede, stabiele ploeg in de productiehal én buiten hebben. Dat geeft rust. Daarnaast hebben we de implementatie van het ERP-systeem een vervolg gegeven, zodat we nog optimaler gebruik kunnen maken van dit systeem. Maar we kregen als organisatie ook met een aantal uitdagingen te maken. Eén daarvan was de coronapandemie. Ook in onze branche is er schaarste en zijn levertijden lang, waardoor materialen duurder worden.”

Baanbrekende projecten in staalframe

Wanneer we Frank vragen waar hij het meest trots op is, dan zijn dat de aansprekende projecten die in 2021 zijn verworven en afgerond. Drie projecten zijn hem in het bijzonder bijgebleven: “Een van de mooiste projecten dit jaar, vind ik toch wel de herbestemming van het Klooster in Waalre. Vooral omdat ik zelf ben opgegroeid in Waalre en nu mag bouwen op een stuk grond waar vroeger het jeugdhonk stond waar ik vaak kwam. Maar ook het appartementencomplex in Purmerend in samenwerking met VolkerWessels is mij bijgebleven. Daar hebben we het staalframe casco geplaatst voor acht appartementen, in twee bouwlagen. Ook de constructie-, bouwfysische berekeningen en detailleringen hebben wij bij dit project voor onze rekening genomen. En als laatste wil ik de Pastoor van Arskerk in Delft en het naastgelegen parochiehuis uitlichten. Daar beginnen we in 2022 met de bouw van dertien appartementen, twee pastoriewoningen en een vrijstaande villa in staalframe.”

Samenwerkingen voor de toekomst van staalframebouw

In 2021 zijn er diverse initiatieven gestart waar Frank zich komend jaar graag actief voor wil inzetten: Bouwen met Staal en een samenwerking met Knauf. Beide gericht op het professionaliseren, standaardiseren en beter bekend maken van de staalframebouwindustrie. Frank: “De voordelen van staalframebouw ten opzichte van traditioneel bouwen zijn nog lang niet bij iedereen bekend. Standaard berekeningen, detailleringen en keurmerken zijn er nog niet voldoende, waardoor iedereen in deze industrie elke keer het wiel opnieuw moet uitvinden. Het is mooi om te zien dat er als industrie zijnde nu ook stappen worden gezet om opdrachtgevers, staalproducenten en leveranciers te ondersteunen bij toepassingen van staalframe in de bouw. Ontwikkelingen waar ik mijzelf in 2022 ook zeker actief voor zal inzetten.”

Een blik vooruit

Tot slot zijn we natuurlijk benieuwd naar de plannen voor het nieuwe jaar. Waar gaat de focus in 2022 liggen? “Ook in 2022 focussen we ons op het verder professionaliseren, automatiseren en certificeren van onze organisatie en werkprocessen. Ik wil meer gaan werken volgens vaste protocollen. Zodat we onze software optimaal kunnen gebruiken, beter vooruit kunnen plannen en een betere in- en uitgangscontrole hebben. Om dit te realiseren zijn we ook op zoek naar nieuw talent, mensen die samen met ons C3 Staalframebouw naar een hoger niveau willen tillen.” En dat nieuwe personeel is hard nodig, volgens Frank: “De orderportefeuille voor volgend jaar is alweer goed gevuld. Van volledig geengineerde montage-opdrachten tot alleen de prefabricage in onze productiehal. Een mooi vooruitzicht!”

Bent u een aannemer, architect of laat u binnenkort wellicht zelf een woning bouwen? Kijk dan eens verder dan de traditionele bouwmethoden en laat u informeren over staalframebouw. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden!