BAANBREKEND BOUWEN

Tien jaar C3 Staalframebouw: opgeven was nooit een optie

De weg naar succes is niet één rechte weg omhoog. Dat weet Frank van Herk als geen ander. Wat ervoor zorgde dat hij niet opgaf? Zijn geloof in de toegevoegde waarde van staalframebouw voor de bouwwereld én in zijn eigen kunnen. Deze maand bestaat C3 Staalframebouw (voorheen FM Bouw) alweer tien jaar. In dit interview blikken we samen met Frank terug op de diepte- en hoogtepunten en kijken we kort vooruit naar 2021.

De bouwwereld overtuigen van staalframe

In 2009 kwam Frank voor het eerst in aanraking met staalframebouw. “Op een kleine beurs in Almere”, vertelt hij. “Toen ik in 2010 voor mezelf begon, wilde ik iets doen dat opvalt en onderscheidend is. In mijn ogen was dat (betaalbaar) bouwen met staalframe. Eén systeem waarin je alles kwijt kunt. Maar waar ik van mening was dat bouwend Nederland wel op staalframe zat te wachten, bleek dat in de praktijk toch nog niet zo te zijn. Daardoor waren mijn compagnon en ik de eerste jaren vooral bezig met het promoten van staalframe en het uitleggen van de voordelen, maar kregen we helaas nog onvoldoende voet aan de grond. Projecten kostten meer geld dan dat ze opleverden.”

Volledige focus op staalframebouw

Dat is één van de voornaamste redenen geweest dat Frank en zijn compagnon in 2013 en 2014 een aantal moeilijke beslissingen moesten nemen. Frank vertelt hierover: “In 2014 hebben we samen besloten dat ik alleen verder zou gaan met het bedrijf en vanaf dat moment ben ik een jaar bezig geweest met saneren en het afwenden van een faillissement. In die fase heb ik de belangrijke keuze gemaakt om niet meer als hoofdaannemer te fungeren in projecten, maar me volledig te focussen op het leveren en monteren van staalframebouw. Dat is wat ik het leukste vind om te doen, waar ik energie van krijg en waar ik waarde kan toevoegen voor onze opdrachtgevers. In 2015 begon deze focus zijn vruchten af te werpen.”

Anders bouwen

“Als we het hebben over groeien, dan zeg ik altijd ‘je kunt wel aan gras gaan trekken, maar daar groeit het niet harder van. Het groeit in zijn eigen tempo en als de omgeving goed is en je het voldoende water geeft, dan groeit het vanzelf’”, vertelt Frank verder. En dat is ook precies zoals het vanaf 2015 met het bedrijf verder gegaan is. “Hoewel ik in dat jaar ook nog een ander bedrijf ben gestart en minder energie kon steken in C3 Staalframebouw, ging het ineens toch lopen. Het besef kwam dat men toch anders moest gaan bouwen om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar betaalbare woningen. En ook de druk vanuit de overheid en milieuactivisten om onze ecologische footprint te verkleinen en het welbekende stikstof- en co2 probleem aan te pakken, werkte in ons voordeel. Sindsdien krijgen we juist heel gericht de vraag voor projecten die op voorhand al in staalframe zijn bedacht én hoeven we veel minder vaak de voordelen van staalframebouw uit te leggen.”

Hoogtepunten van tien jaar C3 Staalframebouw

Ondanks dat Frank veel uitdagingen is tegengekomen de afgelopen tien jaar, waren er ook hele mooie hoogtepunten die in deze terugblik zeker niet mogen ontbreken. Frank: “Allereerst ben ik trots op het feit dat ik tien jaar geleden al zag wat een prachtig product staalframe is en dat ik nooit heb opgegeven. We hebben het bedrijf overeind weten te houden en dat is echt een prestatie op zich. Dit jaar hebben we bovendien een grote stap gezet door onze naam te wijzigen. Met de naam C3 Staalframebouw en onze nieuwe website stralen we naar buiten onze passie en focus nóg meer uit! Hier hebben we heel veel positieve reacties op gekregen. Andere hoogtepunten die ik graag uit wil lichten, zijn het feit dat we het engineertraject nu volledig in eigen beheer hebben, de ingebruikname van onze productiehal in Someren op één april van dit jaar én onze specialistische samenwerkingen met onze partners. Kijk ik naar projecten die er echt bovenuit sprongen, dan waren dat bijvoorbeeld het kristalvormige woonhuis in Amersfoort, de herbestemming van een kerk naar zorgappartementen in Apeldoorn en een binnenstedelijk appartementencomplex van zeven lagen in Amsterdam-Amstelkwartier.”

Een blik in de toekomst

Tot slot zijn we natuurlijk benieuwd naar de plannen voor het nieuwe jaar. Waar gaat de focus in 2021 liggen? “2021 moet het jaar worden van verdere professionalisering en automatisering van onze organisatie en werkprocessen. Zo willen we bijvoorbeeld het assembleren van diverse elementen vergemakkelijken door het proces te automatiseren. Daarnaast willen wij ons meer gaan richten op de zakelijke markt met prefabricage. Hier zal ik jullie volgend jaar meer over vertellen in een aparte blog. We kijken uit naar de verdere toekomst en ik wil via deze weg al onze medewerkers, opdrachtgevers en partners bedanken voor hun inzet en vertrouwen!”, besluit Frank.

Meer weten over C3 Staalframebouw? Neem dan contact met ons op.