BAANBREKEND BOUWEN

Constructiebureau BolwerkWeekers zorgt samen met C3 voor innovatieve staalframebouwconstructies

Een constructieve samenwerking tussen BolwerkWeekers en C3 Staalframebouw

Een nieuw pand groot of klein, een draagmuur verwijderen om twee wooncompartimenten samen te voegen, het maken van een dakopbouw op een bestaand bouwwerk of het verstevigen van de fundering. Voor iedere constructieve aanpassing in en om uw woning of bedrijfspand heeft u een constructeur nodig. Hij of zij maakt berekeningen en tekeningen om te zien of hetgeen dat u of de architect van plan is ook kan. C3 Staalframebouw werkt hiervoor al jaren samen met BolwerkWeekers.

Wij spraken Erik Bolwerk, eigenaar en constructief adviseur van BolwerkWeekers, over het belang van een goede constructieberekening, de samenwerking met C3 Staalframebouw en hun plannen voor de toekomst.

Innoverend bouwen

BolwerkWeekers is gebouwd op drie pijlers: plezier in het werk, openheid en innovatie. En met name op het laatste punt bleken C3 Staalframebouw en de constructeur een goede match te zijn. Erik: “Frank van Herk en ik kennen elkaar eigenlijk via Archifoor, een coöperatieve vereniging van bouwprofessionals waar ik samen met nog zeven andere ondernemers -waaronder architect Rob van Leuven– onderdeel van uitmaak. Toen C3 Archifoor benaderde of wij ook interesse hadden in staalframebouw, was ik direct enthousiast. Het is niet alleen een innovatieve bouwmethode, maar er kan ook nog eens snel, stevig en duurzaam mee gebouwd worden. En dat past ook bij onze visie op bouw.”

Waarom is een constructeur nodig?

Bouwen in staalframe begint bij het (bouwkundig) ontwerp. Erik vertelt ons waarom een constructieve berekening zo belangrijk is binnen het hele proces: “Nadat een architect een ontwerp heeft gemaakt voor een nieuw te bouwen woning, appartementencomplex of bedrijfspand, komen wij -de constructeurs- om de hoek kijken. Wij berekenen en tekenen namelijk of de plannen van de architect constructief wel haalbaar zijn. Hierbij houden we rekening met de Europese normen van de constructieve veiligheid. En met verschillende situaties die tijdens de te verwachten levensduur van de constructie kunnen voorkomen, zoals wind, sneeuw, aardbevingen en de mate van vloerbelasting. De constructies worden hierop aangepast en pas als alles klopt, sturen we alle 3D-tekeningen en berekeningen naar de engineers van C3 Staalframebouw. Zij maken er vervolgens productietekeningen van en gaan in de aan de slag met het assembleren van de staalframe elementen. Door de goede samenwerking, open communicatie en manier van werken, klopt de uitkomst eigenlijk altijd.”

Partners: samen gaan we voor het beste resultaat

Hoe C3 Staalframebouw en BolwerkWeekers elkaar versterken? Volgens Erik is dat door kennis: “Wij delen onze kennis graag met partners in het bouwproces. Want wij geloven dat delen vermenigvuldigen is. Door onze kennis over constructies te delen met C3 Staalframebouw en andersom, kunnen we gezamenlijk goede en mooie projecten maken. Daarnaast zijn we ook kritisch op elkaar. Lopen we bijvoorbeeld ergens tegenaan dan bespreken we dat, zodat we samen tot de beste oplossing kunnen komen. Ik ben dan ook zeer tevreden met de samenwerking met C3 Staalframebouw. Deze is heel prettig en professioneel.”

Wanneer we Erik vragen welk gezamenlijk project er echt bovenuit springt, vindt hij dat heel lastig te beantwoorden: “Alle projecten zijn uniek en ieder gebouw dat we samen hebben geconstrueerd, geëngineerd en gebouwd is mooi geworden. Maar wellicht dan toch het huis van Frank van Herk zelf”, zegt hij lachend. “Nee, elk project dat we samendoen, verloopt goed. De constructies kloppen, alles past, de werkzaamheden verlopen volgens planning en de leveranciers, aannemers en klanten zijn tevreden. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

Ambities voor de toekomst

En hoe ziet de toekomst eruit? “Ik wil vooral nog heel veel mooie projecten samen met C3 Staalframebouw maken. Ik geloof in het product staalframe en wil daar samen met Frank nog meer particulieren en zakelijke partijen enthousiast over maken. Kijken we naar de toekomst, dan zouden we graag wat grotere projecten willen aanpakken op de zakelijke markt, zoals kantoorgebouwen, appartementencomplexen, herbestemmingen van bestaande gebouwen, ziekenhuizen en industriebouw. Staalframebouw is ook voor deze sector namelijk een uitstekende bouwmethode. Het is duurzaam en door de geconditioneerde omstandigheden waarin de prefab elementen worden gemaakt, is de kwaliteit hoog, zijn de faalkosten zeer laag én het is een snelle manier van bouwen. Een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding dus. Ook kan er snel geleverd worden, omdat C3 alles inhouse produceert. Allemaal elementen waarop ondernemers hun keuze baseren en staalframebouw erg positief uit de bus komt. Er ligt dus nog een hele markt voor ons open, waar we graag samen met het team van C3 Staalframebouw inspringen.”

Benieuwd wat C3 Staalframebouw en BolwerkWeekers voor uw project kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!