BAANBREKEND BOUWEN

Binnen zeven werkdagen een huis bouwen: het kan met prefab staalframebouw

Staalframebouw is een revolutionaire bouwmethode waarmee we bij C3 snel, stevig en duurzaam kunnen bouwen. Wij beschouwen staalframebouw dan ook als de verbeterde, eigentijdse variant van houtskeletbouw en prefabbeton. Daarnaast vormt staalframe de ideale basis voor prefab elementen. Het is maatvast, sterk, heeft een relatief laag gewicht en de profielen zijn slank. Maar hoe ervaren onze klanten prefabricage met staalframe eigenlijk? We vroegen het Danny Willemsen, aannemer HVAC Danny Willemsen B.V., die binnen zeven werkdagen samen met een collega een eengezinswoning van staalframe heeft gebouwd.

Een geprefabriceerde rijwoning van staalframe

Tijdens een loodgietersklus in een twee-onder-een-kapwoning in Herk-de-Stadt (België) komt Danny Willemsen voor het eerst in aanraking met C3 Staalframebouw: “Als aannemer heb ik al veel sanitair- en HVAC-projecten gedaan. Maar nog nooit een complete woning gebouwd. Een mooie uitdaging die ik samen met een collega met beide handen heb aangegrepen. We hadden al tekeningen laten maken voor de woning, maar toen kwam ik in Herk-de-Stadt ineens staalframebouw tegen. Hier waren we meteen enthousiast over, waardoor we besloten onze eerste eengezinswoning in staalframe te laten bouwen”. Ze hebben de traditionele tekeningen om laten rekenen door een ingenieur. En bij C3 Staalframebouw hebben ze vervolgens de opdracht neergelegd om de woning volledig geprefabriceerd aan te leveren. “Zodat we deze zelf in elkaar konden zetten én afbouwen.”

De voordelen van staalframebouw

Toen we Danny vroegen wat in zijn ogen dan de belangrijkste voordelen waren van staalframebouw ten opzichte van traditioneel bouwen, noemde hij een aantal zaken op: “Ten eerste gaat het veel sneller dan traditionele bouw. De prefab elementen waren op de productielocatie in Someren al geprefabriceerd door C3 onder geconditioneerde omstandigheden. Daardoor paste alles makkelijk in elkaar toen we begonnen met bouwen. Andere voordelen vond ik dat je strakker en beter kunt isoleren en de duurzaamheid van het product.”

Duurzaamheid is voor veel van onze klanten een steeds belangrijkere reden geworden om voor prefabricage te kiezen. Waarom? Staalframe is heel licht, hierdoor is er minder zwaar materiaal nodig om de elementen op hun plek te krijgen. Daarnaast zijn er, omdat ze bij C3 Staalframebouw alles in de hal produceren, minder transportbewegingen nodig en is er minder afval op de bouwlocatie om af te voeren. Bovendien is staalframe circulair, je kunt het hergebruiken. Dit alles zorgt ervoor dat de CO2-footprint en stikstofuitstoot worden beperkt.

“Het leek net een IKEA-kast die we in elkaar moesten zetten”

Hoe zo’n bouwproces dan in zijn werk gaat? Danny vertelde er het volgende over: “Allereerst heeft engineer Rick de 3D-tekeningen voor ons gemaakt. Hierdoor wisten we precies hoe we de woning in elkaar moesten zetten en welk onderdeel waar hoorde. Op de eerste bouwdag heeft productieleider Mike ons uitgelegd en laten zien hoe je de panelen in elkaar plaatst. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan. We konden altijd bij Mike terecht voor vragen, ook buiten kantooruren. Maar het was in het plan zo duidelijk beschreven hoe we het moesten maken, dat dit nauwelijks nodig is geweest. Eigenlijk leek het net een IKEA-kast die we in elkaar moesten zetten, maar dan iets groter. Later die week kwam Mike nog een keer controleren of we alles wel goed deden én werden er diverse controles uitgevoerd. Zo wisten we zeker dat er na zeven werkdagen bouwen een stevig huis stond, dat constructief ook goed in elkaar zat.”

Goede uitleg en service typeren de fijne samenwerking

“De samenwerking met C3 Staalframebouw verliep heel goed. Dat begon al bij de heldere offerte, met een scherpe prijs. Maar ook voor, tijdens en na het bouwproces was het contact met C3 heel prettig. Als we vragen hadden, werden deze goed opgelost door Mike en zijn collega’s. Hierdoor konden we snel weer verder met bouwen. Ik ben dan ook zeer tevreden over de goede uitleg en service die we hebben gehad. Mochten we in de toekomst nog een keer een staalframe woning gaan bouwen, dan zouden we dat zeker weer samen met C3 Staalframebouw willen doen”, besluit Danny ons gesprek.

Start u binnenkort ook met de bouw van een (vakantie)woning of bedrijfspand? Laat u dan eens informeren over de voordelen van staalframebouw. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden!